Bewegen reuma

Move Well Flow

Bewegen op muziek met reuma

“When you dance, your purpose is not to get to a certain place on the floor. It's to enjoy each step along the way.”

Wayne Dyer

Doel van Move Well Flow is een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen met reuma door middel van dans. Met deze positieve bijdrage aan het welzijn worden de fysieke, mentale en sociale aspecten van de mens bedoeld. Door samen te bewegen op muziek ontstaat interactie, plezier en wordt er energie gegenereerd. En door aandacht te geven aan ademhaling en houding, kan het lichaam gestuurd worden naar een diepere laag van ontspanning. 

Effect dansen op muziek in een groep voor mensen met reuma

In 2014 is een op maat gemaakt bewegingsprogramma ontwikkeld voor mensen met reuma door 1stMove in opdracht van de toenmalige stichting Dance for Health. In samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam heeft een onderzoek naar dans en reuma plaatsgevonden. De resultaten daarvan waren o.a. dat de deelnemers zich soepeler voelden, meer sociale activiteiten ondernamen, minder pijn ervaarden doordat de perceptie van pijn veranderde en daardoor minder pijnstillers nodig hadden. Ook de angst om te bewegen veranderde van ‘ik kan niet bewegen’ naar ‘ik kan wel bewegen’.

Er komen steeds meer aanbevelingen vanuit medische experts over het belang van lichamelijke activiteit voor mensen met reuma. En dat lichaamsbeweging bij voorkeur moet voldoen aan richtlijnen die ook voor de algemene bevolking gelden. Deze richtlijnen houden in dat 1x per week oefenen niet genoeg is, maar dat je minimaal op 5 dagen per week iets aan lichaamsbeweging moet doen. In de laatste publicatie van EULAR (European League Against Rheumatism) worden de Physical Activity Recommendations benoemd. Dit zijn aanbevelingen voor bewegen met reuma die in Europees verband zijn vastgelegd.

Om aan de normen van deze aanbevelingen te kunnen voldoen moet bewegen zo goed mogelijk ingepast worden in het dagelijks leven. Dit gaat makkelijker wanneer je er ook een beetje plezier aan beleeft. Dans kan daarbij helpen, ook voor mensen met reuma. Dansen op muziek ondersteunt mensen met reuma in bewegen, ook belangrijk voor preventie op de lange termijn. 

Tijdens de lessen Move Well Flow wordt op een verantwoorde manier bewogen. Door het maken van zachte bewegingen, worden gewrichten soepel en kunnen de bewegingen binnen eigen mogelijkheden worden uitgevoerd. Zittend op een stoel, staand of in de ruimte. Spierkracht, flexibiliteit, houding, ademhalingstechnieken en balans worden door dansen op muziek gestimuleerd. 

Wil jij meebewegen? 

Geef je dan op voor de lessen Move Well Flow.

Wanneer: maandagmiddag van 13:00-14:00 uur

- gratis proefles

- 10 lessen strippenkaart €100 (ontvang €40 korting*)

- losse les €12

Ja, ik beweeg mee! Meld je nu aan en ga naar contact

*Reuma Patiëntenvereniging Rotterdam e.o

Wanneer je lid bent van de Reuma Patiëntenvereniging Rotterdam e.o. wordt onder voorbehoud van goedkeuring voor leden namens Reuma Nederland een korting op de kosten verstrekt van €40 per 10 lessen (voor meer informatie: www.reumaverenigingrotterdam.nl).

Zolang de regels omtrent COVID-19 aangeven zoveel mogelijk thuis te blijven, kunnen we gelukkig online blijven bewegen én verbinden.Vind je het lastig te verbinden via Zoom met je laptop, Ipad of computer? 1stMove begeleidt jou bij dit proces wanneer jij dat wenst, zodat je makkelijk kunt meebewegen vanuit jouw eigen, veilige omgeving.


Referenties deelnemers Move Well Flow:

"Behalve meer soepelheid is vooral mijn gevoel van eigenwaarde gestegen en mijn zelfverzekerdheid." Martha Keulen

"Een dansles is een fantastische manier van bewegen (meestal zittend op een stoel) om zo je lichaam fit te houden en aan je conditie te werken. Ik krijg er veel energie van en ik vergeet de pijn en de zorgen. Ik ga met plezier naar de dansles en kom er blij van terug. Annemarie Labinjo stelt niet alleen het bewegen centraal maar ook de mens. Haar verhalen en de muziek hebben een grote toegevoegde waarde bij het bewegen." Cock Schimmel

"Ik moet denken aan de allereerste les toen het nog een pilot was. Ik was tot tranen toe geroerd, omdat ik meer kon dan ik dacht. Tijdens de lessen bij Annemarie Labinjo ging ik meer aarden, ik stond vaster. Door de wiegbewegingen ontspande ik, wat heel fijn is mijn spieren zijn strak gespannen’. ‘Wat het dagelijks met mij doet is, ik ben bewust van mijn bewegingen en ademhaling." Marianne van Oosterwijk

"Een dansles doet mij alles vergeten, net of ik in een wonderland ben met mooie muziek. Ook de reuma pijn komt op de achtergrond en leef ik even in een andere wereld. Ik waan mij soms een echte danser, ondanks al mijn beperkingen! Heel belangrijk voor mij is dat ik sinds ik bij de reuma dansgroep ben, mijn conditie sterk verbeterd is en ik veel meer kan doen dan ervoor! Het hoort bij-elkaar, het bewegen op muziek en het Reuma hebben is bij uitstek een goede combinatie! Ook in je hoofd dooft de aandacht voor de altijd aanwezige gewrichtspijnen en misschien komt het er nog eens van dat ik minder medicijnen kan gaan gebruiken. Natuurlijk en bij ondervinding is de leiding en begeleiding van de docent van groot belang. Wij hadden met Annemarie een super goede docent, die precies aanvoelde wat een persoon met reuma, wat betreft het dansen, aan kon. Alleen al daarom kan een dansgroep voor mensen met reuma uitgroeien tot meerdere reuma dansgroepen in Nederland." Joke de Vries

"De dansles maakt me blij en vergroot mijn zelfvertrouwen om te bewegen. Sinds ik dans in deze groep heb ik minder angst om te falen, accepteer ik mijn beperkingen meer en geniet ik, ook van het samen zijn en de saamhorigheid." Marleen Hensen

Neem contact op
voor meer informatie

Klik hier
Website laten maken door Modual.